Der er størst chance for at blive gravid i dagene efter ægløsning, som normalt finder sted midt i menstruationsperioden – cirka fjorten dage før den forventede menstruation. På dette tidspunkt danner kirtlerne i livmoderhalsen en større mængde slim, som sædcellerne lettere kan trænge igennem.

Slimen optræder som klart udflåd, og sammen med en mindre temperaturstigning indikerer det, at ægløsningen finder sted i æggestokken. Derefter opfanges det modne æg i æggelederen og transporteres mod livmoderen.

Befrugtning
Når befrugtningen finder sted, foregår det normalt i den første tredjedel af æggelederen. Forinden har sædcellerne været ude på en større svømmetur. Normalt vil kun en enkelt sædcelle trænge ind i og befrugte ægget. Når det er sket, udløses en kemisk reaktion i ægget, som spærrer for andre sædceller, så de ikke kan trænge ind i ægget. Disse sædceller dør kort tid efter.

Det befrugtede æg begynder at dele sig under den videre transport, og selve graviditeten starter, når ægget har sat sig fast i livmoderens slimhinde, hvilket får kvindens normale menstruationscyklus til at stoppe. Dette sker cirka en uge efter ægløsningen.

Ved ønske om graviditet skal samleje altså finde sted midt i kvindens cyklus. Og gerne flere dage i træk.

Æggets rejse

Efter at ægget har løsrevet sig fra æggestokken, opfanges det af æggeledertragten, hvorfra det føres på en rejse gennem æggelederen og frem mod livmoderen. Befrugtningen finder sted i æggelederen, hvor ægget møder mandens sædceller (sperma). Bagefter sætter det befrugtede æg sig fast i livmoderslimhinden.