Når manden udtømmer sin sæd i skeden under samleje, svømmer der 60-450 millioner bittesmå sædceller afsted. Væsken indeholder forskellige sukker-arter, der tjener som næring, så sædcellerne kan holde sig i live og befrugtningsdygtige i 2-3 døgn.

Rent anatomisk består den enkelte sædcelle af et hoved, et mellemstykke og en lang tynd hale. I hovedet findes kernen med arveanlæggene. I mellemstykket koncentreres mitokondrierne, der fungerer som små motorer, der leverer energien til fremdriften og halens bevægelser. I alle mitokondrier er der Q10.

Sædcelle

Sædcellerne hører til de celler i kroppen, der forbruger mest energi, når de svømmer den relativt lange vej gennem kvindens skede, livmoder og æggeleder, hvor befrugtningen foregår. Det er som et kapløb, hvor det kun er ganske få sædceller, der klarer distancen på 15-25 cm op til det store æg.

Jo flere sunde sædceller manden kan producere, og jo hurtigere de kan svømme, desto større er chancen for, at en enkelt af dem når i mål og befrugter ægcellen. Faktorer som eksempelvis høj alder og dårlig sædkvalitet mindsker dog sandsynligheden for, at kvinden bliver gravid.

Mænd i alderen over 40 producerer mindre sæd, sædcellernes bevægelighed bliver mindre og der er flere fejl i sædcellens DNA.

De skadelige virkninger af oxidativt stress på sæd anses for at være ansvarlige for 30% til 80% af infertilitet hos mænd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B-Daddy indeholder blandt andet selen, som bidrager til dannelsen af normale sædceller.
 

Yderligere tiltag

 

Mad
En sund og varieret kost er et vigtigt led i bestræbelsen på at få sunde sædceller. Ud over at tage et dagligt tilskud af B-Daddy kan mænd med fordel gennemgå deres kost eventuelt i samråd med en kostvejleder.
 
Vægt
Mandens vægt har også indflydelse på sædkvaliteten. En tommelfingerregel siger, at 10 kg overvægt giver 10% nedsat fertilitet. Undervægt påvirker også fertiliteten, da det medfører en lavere koncentration af sædceller. Mænd bør derfor tilstræbe et normalt Body Mass Index som ligger mellem 18,5 og 24,9.

Stimulanser
Tobaksrygning, narkotiske stoffer og alkohol. Det korte og enkle råd lyder: Undgå dem når du forsøger at bliver far. De nedsætter alle sædkvaliteten.

Andet
Sørg for at der er relativt køligt og luftigt omkring de mandlige kønsdele. For tykke eller stramme bukser, som varmer for meget er under mistanke for at kunne nedsætte sædkvaliteten.